Сьогодні Міжнародний день біологічного різноманіття (МБР). Цього року IDB зосереджується на біорізноманітті як фундаменті нашої їжі та здоров’я як каталізатора перетворення харчових систем та покращення добробуту людини.
Стан біорізноманіття
Наразі до мільйона видів рослин та тварин наразі вимирає - і темпи вимирання прискорюються, згідно з Міжурядовою науково-політичною платформою щодо біорізноманіття та екосистемних послуг ( IPBES ).
У доповіді, написаному 145 авторами-експертами, а також 310 авторів із 50 країн за останні 3 роки, встановлено, що сільськогосподарська діяльність є головним рушієм втрати біорізноманіття. Щоб повернути сучасні тенденції, нам потрібні термінові та узгоджені зусилля, спрямовані на зміну трансформативних змін, що у випадку сільського господарства означає пропаганду стійких сільськогосподарських практик, таких як агроекологія та органічне землеробство.
Біорізноманіття - різноманітність між видами, між видами та екосистемами - скорочується швидше, ніж будь-коли в історії людства. Хоча в більшості місць люди зараз постачають більше їжі, енергії та матеріалів, ніж будь-коли раніше, це все більше відбувається за рахунок здатності природи надавати такі внески в майбутньому і часто підриває багато інших вкладів природи, які варіюються від якості води регулювання почуття місця.
Згідно з доповіддю, сільськогосподарська діяльність мала найбільший вплив на екосистеми, від яких люди залежать від їжі, чистої води та стабільного клімату. Зокрема, у звіті виділяються:
- Деградація земель знизила продуктивність на 23% світової поверхні землі.
- Понад 1/3 світової сухопутної поверхні та майже 75% прісноводних ресурсів присвячено виробництву тваринництва.
- З 1980 по 2000 роки внаслідок розширення сільського господарства було втрачено 100 мільйонів гектарів тропічного лісу, в основному за рахунок розведення великої рогатої худоби в Латинській Америці (42 мільйони гектарів) та насаджень у Південно-Східній Азії (7,5 мільйонів гектарів), 80% яких використовували на нафту долоні.
- Добрива, що надходять до прибережних екосистем, виробили понад 400 «мертвих зон» океану, загалом понад 245 000 км2.
- Цінність сільськогосподарської продукції рослинництва зросла приблизно на 300% з 1970 року, урожай сировини - на 45% і приблизно. 60 мільярдів тонн відновлюваних та невідновлюваних ресурсів щороку видобувається в усьому світі.
- До 577 мільярдів доларів США щорічних світових культур загрожує втрата запилювача.
Що означає втрата біорізноманіття?
Можна стверджувати, що значна частина втрати біорізноманіття - це жертва на вівтарі продовольчої безпеки для всіх людей. На жаль, це не так. Якщо надавати пріоритет одному з природних внесків людей, наприклад, виробництву їжі, це може призвести до екологічних змін, що зменшують інші внески. Деякі з цих змін можуть принести користь деяким людям за рахунок інших, особливо найбільш вразливих, як і зміни в технологічному та інституційному порядку. Наприклад, хоча виробництво продуктів харчування сьогодні достатньо для задоволення глобальних потреб, приблизно 11 відсотків населення світу недоїдають, а захворювання, пов'язані з дієтою, спричиняють 20 відсотків передчасної смертності, пов'язаної як з недоїданням, так і з ожирінням.
Чому ця втрата має значення?
В усьому світі зникають місцеві сорти та породи одомашнених рослин і тварин. Ця втрата різноманітності, включаючи генетичне різноманіття, становить серйозний ризик для глобальної продовольчої безпеки, підриваючи стійкість багатьох сільськогосподарських систем до загроз, таких як шкідники, збудники хвороб та зміни клімату. Все менше і менше сортів і порід рослин і тварин культивують, вирощують, торгують і підтримують у всьому світі, незважаючи на багато місцевих зусиль, до яких належать корінні народи та місцеві громади.
До 2016 року 559 із 6190 одомашнених порід ссавців, які використовувались для харчових продуктів та сільського господарства (понад 9 відсотків), вимерли, і щонайменше ще 1000 загрожують. Крім того, багато родичів дикорослих культур, які важливі для тривалої продовольчої безпеки, не мають ефективного захисту, а стан збереження диких родичів одомашнених ссавців та птахів погіршується. Скорочення різноманітності культурних культур, родичів дикорослих культур та одомашнених порід означає, що агроекосистеми є менш стійкими до майбутніх кліматичних змін, шкідників та збудників хвороб.
Як ми можемо запобігти подальші втрати?
У звіті IPBES робиться висновок, що для уникнення подальшої екологічної шкоди настав час відвернути нашу увагу від сліпого економічного зростання. Натомість нам потрібно зрозуміти, що якщо природа занепаде, економіка незабаром піде за цим. Хороша новина полягає в тому, що рішення для уникнення цього сценарію вже існують. Автори чітко наголошують, що варіанти сталого сільськогосподарського виробництва доступні та розвиваються далі.
Ці варіанти включають:
- органічне землеробство,
- агроекологічні практики,
- практики збереження ґрунтів та води,
- агролісгосп,
- Silvopastoral системи,
- управління зрошенням,
- малі або накладні системи,
- та практики покращення добробуту тварин.
Існують також синергії, такі як стійкі сільськогосподарські практики, які покращують якість ґрунтів, тим самим покращуючи продуктивність та інші екосистемні функції та послуги, такі як захоплення вуглецю та регулювання якості води.
Конкурс визначає рішення для шляху вперед
IFOAM - Organics International постійно працює зі своїми партнерами над пошуком, розширенням масштабів та просуванням рішень для підвищення біорізноманіття в межах сільськогосподарського виробництва. Разом з Rare ми провели глобальний конкурс пошуку рішень створений для визначення, винагороди та уваги інноваційних фермерських підходів до захисту біорізноманіття. В рамках цього конкурсу було виявлено понад 330 інноваційних та повторюваних ідей, що поєднують сільське господарство, засоби існування та довкілля. Від сучасних пасічників, які працюють над відродженням давньої місцевої мудрості, до мобільних додатків, які з'єднують сільських фермерів із міськими споживачами, ці новатори використовують методи з акцентом на агроекологію, органічне землеробство, інтегроване землеробство та охоронне землеробство, щоб замінити надмірне використання хімічних добрив та пестицидів та відновити екосистеми. Вони беруть кращий контроль над відходами та рослинними залишками, включаючи виробництво компосту, кормів для тварин або біопалива. Вони приносять нові знайдені економічні вигоди та визнання для традиційних сортів, знань та практики. Щоб дізнатися більше про них, відвідайте сторінкуТема сільського господарства та біорізноманіття на платформі PANORAMA .
Трансформаційні зміни також потребують фундаментальної реорганізації системи через політичні, технологічні та економічні фактори, включаючи усунення збочених стимулів, особливо у сільському господарстві та рибному господарстві, які не лише шкодять біорізноманіттю, але й не дають жодних суспільних благ. Політика в усіх секторах потребує реформування, щоб мати можливість підтримувати цю нову модель харчових систем, засновану на принципах агроекології. На щастя, все більше країн починають проводити таку політику. Колекція цих матеріалів міститься в нашому інструментаріаті глобальної політики щодо підтримки громадської підтримки органічного сільського господарства . Найкращі такі політики були відібрані для премії майбутньої політики щодо агроекології у 2018 році.