Кава, горіхи кеш’ю і авокадо є найважливішими культурами для невеликих фермерських господарств в тропічних країнах. Але з потеплінням клімату вони зіткнутися з новими викликами. Майбутній обсяг виробництва буде далекий від нинішнього рівня, це в першу чергу стосується кави, культури, особливо сприйнятливої до високих температур.

Про пише agronomy.com.ua

Кава є найбільш вразливою. Ймовірно, посівні площі під цією культурою значно скоротяться в Бразилії, В’єтнамі, Індонезії та Колумбії. Такий висновок дослідження, проведеного експертами Цюріхського університету прикладних наук.

Зміна клімату знизить придатність земельних ресурсів для вирощування кави Арабіка, основний сорт улюбленого всіма напою.

Дослідники об’єднали прогнози зміни клімату та ґрунтові фактори, щоб моделювати та прогнозувати, наскільки різні регіони світу будуть придатними для вирощування кави, кеш’ю та авокадо до 2050 року.

Вартість кавових зерен подвоїлася за останній рік через транспортні витрати і екстремальних погодних явищ в Бразилії.

Отримані результати свідчать про необхідність адаптації до зміни клімату в основних країнах-виробниках сільськогосподарських культур. Вчені рекомендують виробникам розробляти більше сортів, адаптованих до більш високих температур або посухи.

Провідний дослідник Роман Грютер разом з Тімом Трахселем, Патріком Лаубе та Ізабель Джейслі з Цюріхського університету прикладних наук представляють основні висновки дослідження в статті, опублікованій в журналі Plos One.

Дослідники використовували прогнози 14 глобальних кліматичних моделей за трьома різними сценаріями майбутніх викидів і врахували вимоги до землі і ґрунту для сільськогосподарських культур.

“Очікується, що як для кеш’ю, так і для авокадо площі, придатні для вирощування, будуть розширюватися в усьому світі, в той час як в нинішніх основних країнах-виробниках посівні площі, навпаки, скоротяться», – пояснюють вчені.

За прогнозами, в деяких великих країнах-виробниках, включаючи Індію, Кот-Д’івуар і Бенін, кількість країн, найбільш підходящих для вирощування горіхів кеш’ю, зменшиться. Дослідники повідомляють, що відповідні площі для вирощування авокадо також скоротяться, і в першу чергу в Домініканській Республіці, Перу та Індонезії.

Вчені виявили, що площі, придатні для всіх трьох культур, можуть розширюватися на великих висотах і широтах, особливо для горіхів кеш’ю і авокадо. Регіони, в яких з’являться перспективи для виробництва тропічних горіхів і фруктів, – США, Аргентина, Китай і Східна Африка.

Інновації у вирощуванні кави можуть пом’якшити наслідки і зміни, що відбуваються з кліматом. Центр технічних досліджень Фінляндії успішно справив клітини кави в біореакторі за допомогою клітинного землеробства – технології, яка допоможе вивести виробництво кави на інший рівень.

АГРОТУРИЗМ

Радіоактивний туризм

1536
У Міністерстві інфраструктури України готуються до запуску туристичного маршруту водним транспортом Київ-Мозир-Київ. Перше судно збираються запустити вже в кінці квітня цього року. Таким чином,...

Україні потрібно розвивати сільський туризм на законодавчому рівні

2097
В Україні необхідно якнайшвидше впровадити законодавче забезпечення сільського туризму. Про це йшлося під час семінару «Основи ферських знань з надання гостинності особистим селянських...

Агротуризм в Україні розвиватиметься з допомогою Франції

2664
Підтримка розвитку агротуризму здійснюється в рамках двостороннього співробітництва між Україною та Францією, і наш європейський партнер займається проектом технічної допомоги. Як зауважив радник з...

Сільский туризм в Україні може приносити до півмільярда доходу

2242
В Україні агротуризм лише починає зароджуватися у той час, коли у США та Європі він розвивається вже понад 35 років. Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація...

В Україні стрімко зростає ринок агротуризму

1605
Якщо в Європі агротуризм розвивається вже кілька століть, то в Україні – від сили років 15, пише Інформатор . І хоча українським сільським господарствам в основній масі ще далеко до європейських...

2020 рік оголошено роком сільського туризму

1405
Національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського туризму. До сільського туризму належить і екотуризм, і відвідання різних місцевостей і різних громад, тощо. Загалом...