Щорічно у всьому світі викидається більше п'яти трильйонів недопалок.

Про шкоду куріння знає кожен. Небезпечне воно як для активних, так і для пасивних курців. Нещодавно ж вчені з'ясували, що цигарки виділяють токсичні речовини не тільки під час горіння. Нове дослідження показало, що погашені недопалки продовжують випускати шкідливі сполуки в повітря навіть через кілька днів, інформує Ukr.Media.

За словами вчених, тільки за перші 24 години сигаретний недопалок виділяє до 14% від обсягу нікотину, який викидається в повітря, коли сигарета горить.

Щоб виміряти концентрації шкідливих речовин, що виділяються недопалками, дослідники з США помістили 2100 недавно погашених сигарет в камеру з нержавіючої сталі ("викурював" такий обсяг спеціальний робот, який робив шість затяжок кожної запаленої сигарети). Установка дозволила вченим створити умови як в закритому приміщенні і регулювати температуру, вологість повітря, швидкість його циркуляції і подачі.

Команда дослідників виміряла концентрації восьми хімічних речовин, які зазвичай виділяють сигарети: фурфурол, cтірол, етилбензол, циклопентадієн, лімонен, нафталін, триацетин і нікотин. Чотири з них Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вважає шкідливими або потенційно небезпечними для здоров'я.

Дослідники вимірювали викиди шкідливих речовин в повітря, міняючи температуру в межах від 20 до 30 градусів Цельсія, а також регулюючи вологість і приплив повітря в камеру. Виявилося, що, коли температура була вищою, недопалки виділяли хімікати з більшою швидкістю. На цей фактор впливав і рівень вологості: сім з восьми хімічних речовин виділялися з вимерлих сигарет швидше при 50% відносної вологості, ніж при 25% відносної вологості повітря.

Іншими словами, залишена на час попільничка з недопалками може піддати курців і некурців впливу ще більшої кількості шкідливих хімічних речовин, ніж вважалося раніше.

"Маса нікотину, що виділяється з недопалку протягом п'яти днів, може бути порівнянна з масою нікотину, яка присутня в основному і бічному потоці диму при викурюванні сигарети", — зазначає інженер-еколог Дастін Поппендік (Dustin Poppendieck) з Національного інституту стандартів і технологій США. Це особливо актуально при більш високих температурах в приміщенні.

Пояснимо, що тютюновий дим виділяється з сигарети у вигляді основного потоку (диму, що вдихається і видихається курцем) і бічного потоку (диму, що випускається з кінця сигарети). Різниця між одним і іншим істотна. Обидва потоки диму містять однакові з'єднання, але в різних пропорціях. Наприклад, бічний дим містить удвічі більше нікотину, ніж основний.

"Я був абсолютно здивований, — розповідає Поппендік. — Ці цифри значні і можуть мати серйозні наслідки у випадках, коли недопалки викидаються в приміщенні або в автомобілі. Ви можете подумати, що не курячи в машині в присутності дітей, ви захищаєте некурців або дітей навколо вас. Але, якщо попільничка у вашій машині повна недопалків, які виділяють ці хімікати, вплив все одно відбудеться ".

Додамо, що сьогодні вчені найчастіше досліджують наслідки для здоров'я від активного і пасивного куріння. Але досі мало хто звертає пильну увагу на той факт, що хімічні речовини, що виділяються сигаретами, осідають на меблях, тканинах і стінах приміщень і салонах автомобілів.

Автори роботи відзначають, що в ході дослідження вони використовували тільки одну відому марку сигарет. Проте, якщо отримані дані вірні, це означає, що раніше враховувалася далеко не вся шкода від куріння.

Сьогодні, за оцінками експертів, щорічно у всьому світі викидається більше п'яти трильйонів недопалок, і багато які з них не повністю гасяться або не використовуються належним чином. А це, до речі, призводить до забруднення не тільки повітря, а й ґрунту.

 

АГРОТУРИЗМ

Радіоактивний туризм

1389
У Міністерстві інфраструктури України готуються до запуску туристичного маршруту водним транспортом Київ-Мозир-Київ. Перше судно збираються запустити вже в кінці квітня цього року. Таким чином,...

Україні потрібно розвивати сільський туризм на законодавчому рівні

1938
В Україні необхідно якнайшвидше впровадити законодавче забезпечення сільського туризму. Про це йшлося під час семінару «Основи ферських знань з надання гостинності особистим селянських...

Агротуризм в Україні розвиватиметься з допомогою Франції

2429
Підтримка розвитку агротуризму здійснюється в рамках двостороннього співробітництва між Україною та Францією, і наш європейський партнер займається проектом технічної допомоги. Як зауважив радник з...

Сільский туризм в Україні може приносити до півмільярда доходу

2102
В Україні агротуризм лише починає зароджуватися у той час, коли у США та Європі він розвивається вже понад 35 років. Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація...

В Україні стрімко зростає ринок агротуризму

1400
Якщо в Європі агротуризм розвивається вже кілька століть, то в Україні – від сили років 15, пише Інформатор . І хоча українським сільським господарствам в основній масі ще далеко до європейських...

2020 рік оголошено роком сільського туризму

1269
Національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського туризму. До сільського туризму належить і екотуризм, і відвідання різних місцевостей і різних громад, тощо. Загалом...