За останні п’ять років українські сільгоспвиробники на рівні з озимими зерновими культурами та ріпаком почали висівати також і озимий горох. Багато науковців вбачають у ньому нову перспективну рослину, яка за вдалого підходу може конкурувати із традиційними озимими.

Про це повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Як зазначається, основною перевагою гороху озимого є те, що використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи. Після перезимівлі, на початку весни, культура вже має добре розвинуту кореневу систему, яка сягає глибини близько 10 см, в той час, як горох ярий в цей період зазвичай тільки починає висіватись.

Слід зазначити, що в умовах півдня України зазвичай спостерігається різке підвищення температури повітря. Через це протягом літньо-осіннього періоду ймовірне посилення та поширення посух, так що сівба культур відбувається пізно, коли в ґрунті з’являється волога, сіють навіть у листопаді. Пізні строки сівби для гороху озимого є більш сприятливими, оскільки він добре реагує на скорочення тривалості світового дня та інтенсивно розвивається за умов понижених температур.

Із представлених 55 сортів гороху вітчизняної та іноземної селекції, які є в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення по Україні станом на 2021 рік, зареєстровано лише два сорти гороху озимого.

Це сорт гороху посівного озимого НС Мороз – сорт створено науковцями-селекціонерами Сербії, оригінатором є Інститут рільництва і овочівництва, м. Новий Сад. НС Мороз – озимий сорт білкового гороху, призначений безпосередньо для виробництва зерна. Сорт створено методом «педігрі», тобто відбору із гібридної популяції. Сорт ультраранній, рівномірного достигання. Цей сорт добре переносить низькі температури, на рівні озимої пшениці по стійкості до низьких температур в умовах України. Потенційна урожайність – 4-6,2 т/га.

Другий сорт, який внесений до Державного реєстру сортів України в 2020 році – це сорт гороху озимого Космай, кормового напрямку використання, підходить для зони Лісостепу, Полісся. Дуже стійкий до низьких температур і толерантний до розповсюджених захворювань. Витримує температуру -15 °С без снігового покриву. Він використовується для годівлі жуйних тварин, у змішаному посіві зі злаковими або в чистому вигляді, а також для зеленого добрива в садах і виноградниках. Висота рослини 109,4-128,5 см, нестійкий до вилягання. Потенційна урожайність становить 4,67-8,67 т/га.

АГРОТУРИЗМ

Радіоактивний туризм

1020
У Міністерстві інфраструктури України готуються до запуску туристичного маршруту водним транспортом Київ-Мозир-Київ. Перше судно збираються запустити вже в кінці квітня цього року. Таким чином,...

Україні потрібно розвивати сільський туризм на законодавчому рівні

1461
В Україні необхідно якнайшвидше впровадити законодавче забезпечення сільського туризму. Про це йшлося під час семінару «Основи ферських знань з надання гостинності особистим селянських...

Агротуризм в Україні розвиватиметься з допомогою Франції

1785
Підтримка розвитку агротуризму здійснюється в рамках двостороннього співробітництва між Україною та Францією, і наш європейський партнер займається проектом технічної допомоги. Як зауважив радник з...

Сільский туризм в Україні може приносити до півмільярда доходу

1620
В Україні агротуризм лише починає зароджуватися у той час, коли у США та Європі він розвивається вже понад 35 років. Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація...

В Україні стрімко зростає ринок агротуризму

928
Якщо в Європі агротуризм розвивається вже кілька століть, то в Україні – від сили років 15, пише Інформатор . І хоча українським сільським господарствам в основній масі ще далеко до європейських...

2020 рік оголошено роком сільського туризму

952
Національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського туризму. До сільського туризму належить і екотуризм, і відвідання різних місцевостей і різних громад, тощо. Загалом...