Група вчених з Наньянського технологічного університету (Сінгапур) і Гарвардської школи громадської охорони здоров'я ім. Чана (США) розробила «розумний» пакувальний матеріал для харчових продуктів, який є біорозкладаним, стійким і вбиває шкідливі для людини мікроби. Це також може збільшити термін придатності свіжих фруктів на два-три дні.

Натуральна харчова упаковка виготовлена з зеїну (кукурудзяного білка), крохмалю та інших біополімерів природного походження, просочених сумішшю природних антимікробних сполук. До них відносяться масло з чебрецю, поширеною трави, використовуваної в кулінарії, і лимонна кислота, яка зазвичай міститься в цитрусових.

Лабораторні експерименти показали, що при впливі підвищеної вологості або ферментів шкідливих бактерій волокна в упаковці виділяють природні протимікробні сполуки, вбиваючи поширені небезпечні бактерії, що забруднюють їжу, такі як кишкова паличка і лістерія, а також грибки.

Упаковка розрахована на вивільнення необхідної мінімальної кількості протимікробних сполук тільки у відповідь на присутність додаткової вологості або бактерій. Це гарантує, що упаковка може витримати кілька впливів і зберігатися місяцями.

Оскільки сполуки борються з будь-якими бактеріями, які ростуть на поверхні упаковки, а також на самому харчовому продукті, їх можна використовувати для великої різноманітності продуктів, включаючи сире м'ясо, фрукти, і овочі.

В ході експерименту полуниця, загорнута в інноваційну упаковку, залишалася свіжою протягом семи днів до розвитку цвілі, в порівнянні з аналогами, які зберігалися в звичайних пластикових коробках для фруктів протягом чотирьох днів.

АГРОТУРИЗМ

Радіоактивний туризм

1020
У Міністерстві інфраструктури України готуються до запуску туристичного маршруту водним транспортом Київ-Мозир-Київ. Перше судно збираються запустити вже в кінці квітня цього року. Таким чином,...

Україні потрібно розвивати сільський туризм на законодавчому рівні

1462
В Україні необхідно якнайшвидше впровадити законодавче забезпечення сільського туризму. Про це йшлося під час семінару «Основи ферських знань з надання гостинності особистим селянських...

Агротуризм в Україні розвиватиметься з допомогою Франції

1785
Підтримка розвитку агротуризму здійснюється в рамках двостороннього співробітництва між Україною та Францією, і наш європейський партнер займається проектом технічної допомоги. Як зауважив радник з...

Сільский туризм в Україні може приносити до півмільярда доходу

1620
В Україні агротуризм лише починає зароджуватися у той час, коли у США та Європі він розвивається вже понад 35 років. Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація...

В Україні стрімко зростає ринок агротуризму

928
Якщо в Європі агротуризм розвивається вже кілька століть, то в Україні – від сили років 15, пише Інформатор . І хоча українським сільським господарствам в основній масі ще далеко до європейських...

2020 рік оголошено роком сільського туризму

953
Національна туристична організація України оголосила 2020 рік – роком сільського туризму. До сільського туризму належить і екотуризм, і відвідання різних місцевостей і різних громад, тощо. Загалом...