Що таке органічне землеробство? Яких специфікацій та стандартів дотримується органічне землеробство? Переваги та недоліки органічного землеробства? Давай дізнаємось.
Визначення органічного землеробства
Органічне землеробство можна визначити як систему управління та сільськогосподарського виробництва, яка поєднує високий рівень біорізноманіття з природоохоронною практикою, що зберігає природні ресурси, та має суворі стандарти щодо добробуту тварин. Крім того, органічне землеробство реагує на зростаючий попит споживачів на природні продукти і одночасно дозволяє зберегти довкілля в контексті сталого розвитку сільських територій. Термін органічне землеробство може застосовуватися до таких категорій продуктів:
Неперероблені продукти: овочі, крупи, фрукти, бавовна, квіти, тварини, яйця або молоко;
Продукти переробки для споживання людиною: сир, хліб або миттєве харчування;
Корм для тварин, як органічні соєві коржі;
Матеріали для вегетативного розмноження та насіння.
Визначення органічного землеробства: технічні характеристики
Отримання та підтримка сертифікації органічного землеробства означає, що запит до затвердженої організації повинен бути виконаний. Потім підприємства отримають сертифікат, якщо вони покажуть докази дотримання суворих специфікацій, які варіюються залежно від типу виробництва. Проте, найпоширенішими принципами органічного землеробства є:
- Забороняється використання «синтетичних» хімічних речовин, а також добрив чи пестицидів з їх «природним походженням»;
- Відсутність використання генетично модифікованих організмів (ГМО);
- Переробка всі органічних відходів;
- Сівозміна для поліпшення регенерації ґрунту;
- Боротьба зі шкідниками біологічними препаратами;
- Використання препаратів, що не шкодять навколишньому середовищу;
- Повага до навколишнього середовища та збереження природних ресурсів;
- Збереження та розвиток біорізноманіття (вирощування та розведення різних видів, утримання або висадження живоплотів).
Важливо також зазначити, що для перетворення звичайного господарства на сертифіковане органічне господарство необхідний перехідний період. Цей період залежить від виду виробництва, але зазвичай це займає до трьох років.
Чи дозволені пестициди в органічному землеробстві? Які продукти дозволені в органічному землеробстві?
Всупереч поширеній думці, органічне землеробство не забороняє використовувати пестицидів та добрив, і більшість ферм в органічному землеробстві використовують добрива та / або пестициди. Наприклад, мідний купорос - це пестицид, який використовується в органічному землеробстві у виноробній промисловості. Загалом існує кілька сотень пестицидів та добрив, дозволених для органічного землеробства, які перелічені в додатках I та II Регламенту ЄС № 889/2008 .
Різниця між органічним та звичайним сільським господарством полягає у походженні використовуваних продуктів (добрив та пестицидів). В органічному землеробстві пестициди та добрива повинні мати “природне походження”, тобто вони повинні бути продуктами, що містяться в природних матеріалах, таких як мінеральний сульфат міді. Однак у звичайному сільському господарстві вони можуть бути синтетичними, тобто виготовлятися в лабораторіях.
Регулювання органічного землеробства: стандарти та ярлики
На рівні Європейського Союзу Регламент Ради (ЄС) No 834/2007 від 28 червня 2007 року разом із двома Положеннями Комісії 2018 року представляв правову базу, принципи та стандарти щодо органічного виробництва, контролю та збуту в ЄС. Ці тексти призначені для заміни всіх національних специфікацій, за винятком кількох конкретних випадків місцевого виробництва.
Починаючи з липня 2010 року, логотип європейської етикетки на органічному ринку, відомий як європрофіль , повинен з'являтися на всіх продуктах органічного сільського господарства, упакованих у Союзі, а також згадка про орган сертифікації. Логотипи національних ярликів є необов’язковими і часто їх пошкоджують.
Переваги та недоліки органічного землеробства для споживачів
Органічне землеробство має багато переваг для споживачів. По-перше, органічне землеробство завдяки своїм специфічним специфікаціям змушує виробників поважати конкретні критерії якості. Загалом, органічне землеробство є більш розповсюдженим, ніж звичайне землеробство: наприклад, сільськогосподарські тварини в органічному землеробстві, як правило, отримують вигоду з більших територій, для певних тварин є обов’язковий доступ на вулицю. Наприклад, телята, вирощені в органічному землеробстві, отримують вигоду від 4 м2 на голову (для теляти 300 кг) проти лише 1,8 м2 у звичайному вирощуванні. Цей більш широкий підхід дозволить деяким спеціалістам отримати більш якісні продукти, які можуть бути смачнішими.
З іншого боку, урожайність органічного землеробства, як правило, нижча, ніж у звичайного землеробства. Це означає вищі експлуатаційні витрати (і, отже, більш високі ціни продажу). Отже, загалом рекомендована роздрібна ціна (RRP) для споживачів, які купують в органічному сільському господарстві, вища за ціни продажу традиційного сільського господарства. Це створює низку проблем, особливо для бідних споживачів, які борються за купівельну спроможність купувати органічні продукти харчування. Ціни на деякі продукти особливо не відрізняються, особливо на ті, що легко ростуть без пестицидів. Тим не менш, інші, такі як м’ясо та молочні продукти, є значно дорожчими в органічному землеробстві, оскільки вони потребують більше праці, щоб відповідати органічним вимогам.
Органічне землеробство та харчовий склад
Багато досліджень намагалися оцінити харчові відмінності між органічними та звичайними сільськогосподарськими продуктами. Тим не менше, ці дослідження показали протилежні результати. Деякі виявили підвищену концентрацію певних поживних речовин у продуктах органічного землеробства, включаючи незамінні жирні кислоти омега-3 у м’ясі чи молочних продуктах або так звані антиоксидантні сполуки. І все ж, хоча деякі мета-аналізи вважають ці відмінності значними, інші вважають, що вони мають граничне харчове значення. Крім того, інші дослідження також виявили більш високий вміст фенольних або антиоксидантних сполук у зернових продуктах або фруктах, вирощених органічно, але визначили ці відмінності як "скромні".
Загалом, отже, існують вказівки, що харчовий склад харчових продуктів з органічного землеробства може бути трохи повнішим порівняно із звичайним сільським господарством. Проте ця різниця здається не дуже значною.
Джерело: youmatter.world