Для ефективного розвитку органічного землеробства в Україні необхідно врегулювати законодавче поле. На цьому в своїй публікації на порталі «Лівий берег» наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.
«Україна у короткостроковій перспективі може стати органічним кошиком світу. Проте наріжним каменем до розвитку органічного землеробства в Україні є врегулювання законодавчого поля», - підкреслив він.
Зі слів голови Мінагропроду, сьогодні чинний Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у редакції від 03.09.2015 р. (зі змінами від 12.02.2015 р.) не забезпечує розвиток органічного виробництва в Україні. Більше того, він суперечить низці чинних нормативних документів, що регламентують органічне виробництво. Зокрема, в частині неоднозначності положень щодо Правил органічного виробництва та обігу органічної продукції, порядку сертифікації органічного виробництва, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю операторів органічного ринку.
Отже, 2016 року виникла потреба в новій редакції цього закону. Мінагропрод розпочало підготовку відповідного проекту закону. Минулого року для його обговорення було залучено широке коло учасників ринку та галузевих експертів, а також проведено 8 засідань робочої групи з питань вдосконалення законодавства і нормативно-правових актів у сфері органічного виробництва.
«Мета нової редакції Закону дуже проста - забезпечити повноцінний та ефективний розвиток органічного виробництва у країні», - зазначив Олексій Павленко.
Разом із тим, до 2020 року Мінагропрод запропонувало низку основних індикативних показників розвитку органічного виробництва. Згідно повідомлення прес-служби установи, до них належать:
-
зростання частки сільськогосподарських угідь, сертифікованих відповідно до органічних стандартів у 2017 році до 5 %, у 2020 році – до 7 %;
-
збільшення кількості сертифікованих органічних товаровиробників, що займаються виробництвом молока, овочів, фруктів та лікарських рослин до 2017 року не менше, як у 3 рази, до 2020 р. - у 10 разів;
-
зростання частки органічної продукції у 2017 році до 7%.
«Впровадження подібних методів господарювання вирішить і ряд соціальних проблем, які мають місце останнім часом. Це, насамперед, створення додаткових робочих місць у сільській місцевості, нових перспектив для малих та середніх фермерських господарств, нарощування експортного потенціалу органічної продукції, яка останнім часом користується зростаючим попитом у світі», - підбив підсумки Олексій Павленко.